Toelatingsexamen arts, tandarts en dierenarts

Algemeen

Wil je starten met de opleiding geneeskunde, tandheelkunde of diergeneeskunde aan een Vlaamse universiteit? Dan moet je eerst deelnemen aan het toelatingsexamen voor arts, tandarts en dierenarts. Wie gunstig gerangschikt is en tegen 30 september zijn diploma secundair onderwijs behaalt mag starten.

Informeer je goed!

Het toelatingsexamen wordt ingericht door de Vlaamse overheid - departement Onderwijs en Vorming. Alle informatie vind je op de officiële website voor het toelatingsexamen.

Voorbereiden

Bereid je goed voor op het toelatingsexamen. Leerstofoverzicht en examenvragen van de voorbije jaren vind je op de officiële website van het toelatingsexamen.

Voorzie voldoende tijd om aan het toelatingsexamen te werken en maak een planning. Hier vind je een voorbeeld van een uitgebalanceerde planning.

Workshops

UGent organiseert twee workshops waarin we samen aan de slag gaan met examenvragen van de voorbije jaren. Je krijg inzicht in de oplossingsstrategieën en je leert zelf aan de slag gaan met het onderdeel "kennis en inzicht in de wetenschappen" (KIW).

  • Woensdag 27 maart 2024, 14u-18u: examenvragen KIW toelatingsexamen arts 2019, schrijf hier in.
  • Woensdag 8 mei 2024, 14u-18u: examenvragen KIW toelatingsexamen tandarts 2019, schrijf je hier in.

Om je beter voor te bereiden op het deel "kennis en inzicht in de wetenschappen" (KIW), hebben de studiebegeleiders van de UGent toetsen opgesteld met nieuwe vragen. Er zijn vier vakspecifieke toetsen met telkens 10 vragen (richttijd 45 minuten) en twee volledige toetsen KIW met telkens 20 vragen (richttijd anderhalf uur). Alle vragen zijn voorzien van een uitgewerkte oplossingsmethode.

Kies een toets en klik op de link. Dit brengt je naar het oefenplatform usolv-it waar de toets klaar staat.

Heb je opmerkingen of vragen over deze toetsen, neem dan contact op met toelatingsexamen@ugent.be.

Oefenplatform usolv-it

Usolv-it leerling is een gratis online oefenplatform dat voor iedereen toegankelijk is. Je vindt er een beperkt aantal vragen van het toelatingsexamen en van de olympiades met uitgeschreven oplossing.

Wie ingeschreven is voor het toelatingsexamen (en zijn inschrijvingsgeld heeft betaald), ontvangt een account voor usolv-it Athena. Met dit account heb je toegang tot alle vragen van eerdere toelatingsexamens arts en tandarts sinds 2015, de universitaire ijkingstoetsen en de Vlaamse Olympiades.

Diversiteit

Ondersteunende maatregelen toelatingsexamen

Deelnemers met een functiebeperking kunnen gebruik maken van specifieke ondersteunende maatregelen tijdens het toelatingsexamen.

Wie hiervan gebruik wil maken, moet dit reeds bij inschrijving melden. Lees de info!

Infosessie

Laagdrempelige infosessie met praktische info over het toelatingsexamen en tips om je goed voor te bereiden. Doelgroep: studenten met migratieachtergrond, studenten die als eerste in het gezin hogere studies doen, ... Zowel studenten als hun ouders zijn welkom op deze infosessie.

  • Infosessie voor studenten en hun ouders: dinsdag 20 februari 2024, 19u30-20u30
    Stuur vóór 10 februari een e-mail naar: toelatingsexamen@ugent.be.

Getuigenissen

Judith Gbesse Okonkwo

Judith Gbesse Okonkwo          1ste master geneeskunde

Geef nooit op met je dromen na te streven. Alles is mogelijk als je er hard genoeg voor werkt.

Victor Maes

Victor Maes          3de bachelor en 1ste master geneeskunde

Uit ervaring kan ik zeggen dat motivatie, vastberadenheid en volharding voor mij essentiële factoren waren waardoor ik het toelatingsexamen succesvol aflegde. Ondanks een tegenslag(en) is het belangrijk te blijven geloven in jezelf! Mijn grootste drijfveer om er elke dag keihard voor te werken: weten dat je voor mensen echt van meerwaarde kan zijn. Naarmate de opleiding dan vordert en je de eerste (huisarts)stages achter de rug hebt haal je nog meer voldoening uit de geleverde inspanningen!

Angela Arzumanyan

Angela Arzumanyan          1ste master geneeskunde

Het is moeilijk, maar dat wilt niet zeggen dat het onmogelijk is”- zei mijn OKAN-coördinator meneer Steven toen ik, als een 18-jarige, pas naar België gemigreerde Armeniër die maar 4 maanden Nederlands heeft geleerd, hem vroeg of hij denkt dat het mogelijk was om een dokter te worden. 4 jaren later stond ik met mijn ma knuffelend te huilen van blijdschap- ik was geslaagd voor het toelatingsexamen arts en tandarts van 5 juli 2016! Ondertussen zit ik in mijn 4de jaar van de opleiding, heb nooit een vak mee moeten nemen en ben dit jaar een van de verantwoordelijken van exchanges. Als je gezegend bent met de leerkrachten die in jou geloven, vrienden en familie die om je geven, en geloof die je drijfkracht geeft- moeilijk wordt geen synoniem meer van onmogelijk. School is dé plaats om (evt de- en het-) fouten te maken!

Sevda Ece Kizilkiliç

Sevda Ece Kizilkiliç          1ste master geneeskunde

Niet vergeten, geluk vind je pas wanneer je dichter bij je dromen komt. Stip een doel uit en behaal het, niets maakt je meer gelukkig.

Na het examen

Geslaagd

Je bent geslaagd en gunstig gerangschikt. Proficiat! Dan kan je inschrijven voor de opleiding geneeskunde of tandheelkunde aan de Universiteit Gent. Maak alvast kennis met onze faculteit via dit filmpje.

Niet geslaagd

Je bent niet geslaagd, of niet gunstig gerangschikt. Dan kan je helaas niet beginnen aan een opleiding geneeskunde of tandheelkunde in Vlaanderen. Dit is ongetwijfeld een ontgoocheling. Maar je bent niet de enige: slechts 30% van de 18-jarigen in het laatste jaar aso slaagt voor het toelatingsexamen.

Een andere studiekeuze dringt zich op. Kies voor een opleiding die aansluit bij je interesses en niet in functie van mogelijke vrijstellingen in de opleiding geneeskunde of tandheelkunde.

  • Twijfel je nog aan je studiekeuze? Volgende tools kunnen je op weg zetten: de studiekiezer of SIMON. Je kan ook een afspraak maken met een van de studieadviseurs van de UGent.
  • Je overweegt een opleiding aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen maar hebt nog wat vragen, contacteer de trajectbegeleiding (traject.ge@UGent.be) van de faculteit.
  • Je komt uit een opleiding met weinig wiskunde/wetenschappen en je wil je voorbereiden op een universitaire opleiding met nadruk op wetenschappen. Kijk eens of een voorbereidend wetenschappelijk jaar een goede optie voor jou is.